Computer GK Question and answers

Computer GK Question and answers

1. Which application software allows us to surf the internet?

Ans: Web Browsers

Google Chrome, Mozilla Firefox, Edge, and Safari are the most popular web browsers.

2. What is the full form of WWW?

Ans: World Wide Web

3. Which device is used to take print on paper?

Ans: Printer

The printer is used to take print on paper.

4. Who is called the father of the computer?

Ans: Charles Babbage is known as the father of the computer.

5. Deleted files and folders are temporarily stored in which folder?

Ans: Recycle Bin folder

6. What is the full form of the URL?

Ans: Uniform Resource Locator

7. Which is the part of the computer system that one can physically touch?

Ans: Hardware

8. Which kind of software protects computers from viruses? 

Ans: Antivirus software  

Antivirus Software protects our computers from computer viruses. Quick heal and Avast are the most popular antivirus software.   

9. What is the function of the mouse on a computer?

Ans: A mouse is used to move the pointer on the computer screen.

10. Which is the longest key on the computer keyboard?

Ans: Spacebar is the longest key on the keyboard.

11. What is the full form of RAM?

Ans: Random Access Memory

12. What is the full form of ROM?

Ans: Read-only Memory

13. What do you call a portable computer?

Ans: Laptop Computer

14. What is the full form of OCR?

Ans: Optical Character Recognition

15. What is the function of the F5 Key?

Ans: Refresh a Web Page

16. What is the full form of DOS?

Ans: Disk Operating System

17. What is the full form of LAN?

Ans: Local Area Network.

18. Which types of Software are MS Excel, MS PowerPoint, and MS Word?

Ans: Application Software

19. Which Computer Memory Stores Data “Temporarily”?

Ans: Random Access Memory

20. Which Computer Memory Stores data “Permanently”?

Ans: Hard Drive or Solid-State Drive (SSD)

21. Who is known as the Human-Computer of India?

Ans: Shakuntala Devi known as Human Computer.

22. When is World Computer Literacy Day?

Ans: 2 December

23. Who Invented WWW (World Wide Web)?

Ans: Sir Tim Berners-Lee (1989)

Sir Tim Lee invented WWW in 1989. 

24. What does BIOS stand for?

Answer: Basic Input/Output System

25. Who designed the QWERTY Keyboard?

Ans: Christopher Latham Sholes

26. Which Supercomputer was developed in India?

Ans: PARAM 8000

27. Which output device is used to display information in visual pictorial form?

Ans: Monitor.

28. ‘Laser’, ‘Dot Matrix’ and ‘Inkjet’ are types of which output computer device?

Ans: Printer.

29. In what type of application we can add slides, text, images, graphics, and videos?

Ans: Presentation software.

30. What application programs are used to organize, store, and modify data in computers?

Ans: Database Management Systems.

31. The printed output from a computer is called?

Ans: Hard Copy

32. Which device is required for the Internet Connection?

Ans: Modem is required for the Internet Connection.

33. What is the full form of ALU?

Ans: Arithmetic Logic Unit

34. What is the full form of VGA?

Ans: Video Graphics Array

35. What is the full form of WAN?

Ans: Wide Area Network

36. The First page of the Website is termed as.

Ans: Homepage

37. The first computer was programmed using

Ans: Machine Language

38. what is the extension of windows computer applications?

Ans: exe

39. What are Internet Cookies and What do they do?

Ans: Cookies store information about the user’s web activity

40. Which language is used by the computer for processing data?

Ans: Binary Language

Share your love

Leave a Reply

Your email address will not be published.